Ordlista

Nedan följer en ordlista med några vanliga knepiga ord som kan höra inför och under ett föreningsmöte. Vissa definitioner är hämtade från Vanliga ord på styrelsemöten, årsmöten och liknade tillställningar eller Föreningslivets ordlista.

Om du hittat något annat ord du inte förstår, maila talman@nf.su.se så lägger vi till det i listan!


 

Acklamation

Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Man ropar aldrig nej. Om man är mot förslaget är man tyst och ropar bara ja på det förslag som man stödjer.

Adjungera

Låta utomstående personer vara närvarande vid styrelsemöte. De har då ofta närvarande-, yttrande- och förslagsrätt, men aldrig rösträtt.

Ajournera

Uppskjuta ett möte till senare tidpunkt. Ajourneringen kan bestämmas till tio minuter, en timme, en dag, en vecka etc.

Ansvarsfrihet

Att bevilja ansvarsfrihet innebär att medlemmarna utifrån den information de har fått, godkänner hur styrelsen arbetat. Det innebär att medlemmarna tycker att styrelsen har arbetat korrekt och att medlemmarna återigen tar över ansvaret för föreningen.

Att-sats

Kärnan, själva kravet, i ett yrkande, en motion eller proposition, skrivs oftast i formen av en att-sats”. Exempelvis “Jag yrkar på att föreningen ska köpa en levande groda”

Avslag

Förkastande av yrkande, motion eller proposition.

Begära ordet

Be om att få prata under ett möte. Vanligtvis genom att räcka upp handen.

Beslut

Avgörande i en fråga, det vill säga det mötet enats om.

Beslutsordning

Den turordning i vilka förslagen läggs fram för mötet när man ska fatta beslut. Exempelvis: Förslag 1 ställs först mot Förslag 2. Det vinnande förslaget ställs mot Förslag 3. Det vinnande förslaget ställs sedan mot avslag.

Besvara

En motion anses besvarad om man anser att kraven som ställs i densamma redan är tillgodosedda. Exempelvis: En motion yrkar på att mål villan grön. Mötet beslutar att anse motionen besvarad.

Bifall

Accepterande, godkännande av yrkande, motion, eller proposition. Motsatsen kallas avslag.

Bordlägga

Skjuta upp ett beslut till ett senare tillfälle.

Dagordning

Förteckning över ärenden som ett möte ska behandla. Dagordningen fastställs slutgiltigt av mötet. Kallas även föredragningslista.

Dechargemöte

NFs andra ordinarie föreningsmöte på ett verksamhetsår. Hålls i maj. Huvudsyftet med dechargemötet är att behandla ekonomisk redovisning, verksamhetsberättelse och ansvarsfrihet för föregående verksamhetsår.

Enhällighet

Då hela mötet röstar på samma sak.

Extra föreningsmöte

Ifall behov finns att ha fler föreningsmöten på ett år än Årsmötet, Dechargemötet och Valmötet så kan Talmannen kalla till ett extra föreningsmöte. Extra föreningsmöten ska ha ett tydligt syfte.

Fullvärdig medlem

En fullvärdig medlem är student eller lärare vid Stockholms universitet, alternativt har varit medlem i föreningen tidigare.

Funktionär

En person som en förtroendevald har valt att delegera visst ansvar till.

Fyllnadsval

Tillsättande av förtroendevald som avgått innan verksamhetsåret löpt ut.

Föredragningslista

Förteckning över ärenden som ett möte ska behandla. Föredragningslistan fastställs slutgiltigt av mötet. Kallas även dagorning.

Föredragande

Den som presenterar en punkt.

Förtroendevald

En person som är vald av ett föreningsmöte för ett uppdrag.

Interimistiskt

Något som gäller i väntan på ett slutligt beslut. Exempelvis kan styrelsen i NF interimistiskt fyllnadsvälja förtroendevalda i väntan på att föreningsmötesbeslut.

Interpellation

En skriftlig fråga till styrelsen som inkommit till föreningsmötet från en medlem eller en grupp av medlemmar. En interpellation kan inte leda till ett beslut på mötet, enbart diskussion.

Justering

Kontroll av att mötesprotokollet är riktigt, det vill säga att det överensstämmer med vad som verkligen beslutades. Vanligen justeras protokoll av minst två justerare, som intygar att protokollets innehåll stämmer.

Jämkning

Sammanförande av två likartade yrkanden till ett. Måste godkännas av dem som gjort yrkandena. Exempelvis: “Jag jämkar mig med styrelsens förslag”

Jäv

Jäv är en situation där en beslutsfattare kan tänkas vara partisk. Den som invändningen riktas mot är jävig.

Kallelse

Meddelande om tid och plats för möte.

Konsensus

När mötet är helt enigt om ett beslut, det vill säga alla tycker detsamma i en fråga.

Kvalificerad majoritet

Kvalificerad majoritet = (I NF) 2/3 majoritet om inte annat nämns.

Lottning

Ifall en omröstning slutar oavgjort så avgörs den normalt via lottning i NF.

Lägga något till handlingarna

Innebär att ärendet noteras i protokollet utan att vidare beslut tas i frågan. Föregående mötes protokoll och rapporter är exempel på dokument/ärenden som oftast endast läggs till handlingarna.

Majoritet

Flertalet vid en omröstning. Enkel majoritet = 50%. Kvalificerad majoritet = (I NF) 2/3 majoritet om inte annat nämns.

Medlemskap

Att vara medlem i NF (betalat medlemsavgiften). Fullvärdig medlem = medlem som är student vid SU eller har varit fullvärdig medlem tidigare. Stödmedlem = medlem som inte är fullvärdig medlem.

Motion

Skriftligt förslag till beslut som inkommer till föreningsmötet från en medlem eller en grupp av medlemmar.

Motionssvar

Styrelsen lämnar svar på alla motioner som kommer in till föreningsmötet. Styrelsen kan yrka på att Bifalla eller Avslå motionen. Styrelsen kan även föreslå ändringar i motionen eller föreslå att motionen ska anses Besvarad.

Mötesordförande

Den som leder mötet. För föreningsmöten i NF är mötesordförande vanligtvis Talmannen.

Nominering

Förslag på person vid personval.

Omedelbar justering

Om det är bråttom med att ett beslut ska börja gälla kan man besluta om att beslutet ska anses omedelbart justerad. Då behöver man inte vänta på att hela protokollet har skrivits ut och justerats. Sekreteraren läser upp förslag till text. Ordföranden ställer därefter frågan: Kan denna punkt förklaras omedelbart justerad?

Omröstning

Omröstning kan vara öppen (när man ser vad de andra röstar), genom till exempel handuppräckning, eller sluten (när man inte ser vad de andra röstar), till exempel med hjälp av röstsedlar. Omröstning ska alltid ske ifall någon begär det.

Ordningsfråga

Inlägg i debatten som ej berör sakfrågan utan om hur mötet genomförs, exempelvis yrkande om streck i debatten, ajournering, sakupplysning. En ordningsfråga går före talarna i talarlistan. Se också Sakupplysning

Plädera

Att tala för. Vid val pläderar man för den kandidat man vill uppmuntra mötet att välja. Det är alltså inte okej att avråda från att rösta på någon eller tala mot en kandidat.

Presidium

Föreningens ledningsgrupp, den grupp som leder styrelsen.

Proposition

Styrelsens förslag till beslut som inkommer till föreningsmötet.

Protokoll

Skriftlig redogörelse för vad som skett under ett möte.

Replik

Kort inlägg av person som känner sig personligt angripen från talarstolen. Replik bryter talarlistan.

Reservation

Kan anmälas i samband med beslut och innebär att man tydligt vill markera att man tar avstånd från beslutet. Reservation kan vara blank eller motiverad. Reservation ska tas till protokollet.

Revision

Granskning av styrelsens förvaltning. Granskningen omfattar den ekonomiska förvaltningen och verksamheten i övrigt. Revisionen görs av revisorer som väljs av valmötet.

Revisionsberättelse

Redogörelse över den granskning som revisorerna har gjort. Berättelsen lämnas till Dechargemötet med bland annat förslag om ansvarsfrihet för styrelsen.

Röstlängd

Förteckning över de röstberättigade på mötet. Endast de personer som finns med i röstlängden har rösträtt och därmed möjlighet att fatta beslut på mötet.

Rösträknare

De personer som utses vid ett möte för att räkna samman de avgivna rösterna, vid eventuell votering. Oftast samma personer som justerar protokollet.

Sakupplysning

Upplysning som kan vara till nytta för de närvarande vid ett möte. En sakupplysning går före i talarlistan. Se också Ordningsfråga.

Sluten votering

Sluten votering innebär att man inte ser vad de andra mötesdeltagarna röstar, till exempel med hjälp av röstsedlar.

Stadgar

Dokumentet som fastställer under vilka former föreningen ska arbeta. Stadgarna kan ses som föreningens grundlag. Stadgarna reglerar exempelvis när föreningsmöten får hållas och hur långt i förväg de måste kallas till. Stadgarna kan enbart ändras efter beslut från två på varandra följande föreningsmöten.

Streck i debatten

Om man anser att det pratats nog i en fråga kan streck i debatten begäras. Mötesordföranden tar då upp denna fråga och om mötet bifaller detta får ingen ytterligare sätta upp sig på talarlistan.

Stödmedlemskap

Medlem som inte är fullvärdig medlem.

Talarlista

Lista, som förs av mötesordförande, över dem som begärt ordet under ett möte. Talarlistan får inte brytas av andra inlägg än korta repliker eller diskussion i ordningsfråga.

Talmannen

Den förtroendevalda som har ansvar för att planera, kalla till och leda NFs föreningsmöten.

Valmöte

NFs tredje ordinarie föreningsmöte under ett verksamhetsår. Hålls i november. Det huvudsakliga syftet med mötet är att välja nya förtroendevalda för nästkommande verksamhetsår.

Verksamhetsberättelse

Redogörelse från styrelse över viktigare händelser under det gångna året.

Verksamhetsplan

Plan för hur föreningen ska arbeta under det närmaste året.

Verksamhetsår

Det år som motsvarar styrelsens mandatperiod. I NF är verksamhetsåret och kalenderåret samma sak (jan-dec).

Vision

I NF en treårig plan med prioriterade mål som föreningen ska jobba med under de tre verksamhetsåren.

Votering

Ett annat ord för omröstning.

Yrkande

Är detsamma som ett förslag under ett möte.

Årsmöte

NFs första ordinarie föreningsmöte under ett verksamhetsår. Hålls i mars. Det huvudsakliga syftet med mötet är att fastställa budget och verksamhetsår för innevarande verksamhetsår.