Motioner och interpellationer

 

Föreningsmöten är NFs medlemmars främsta möjlighet att påverka föreningen! Alla medlemmar har rätt att skicka in motioner och interpellationer till föreningsmöten. Läs mer om hur det går till nedan!

 

 

Motioner

En motion är ett skriftligt förslag till beslut som skickas in till föreningsmötet av en eller flera medlemmar. Ifall du vill ändra på något eller införa något i föreningen så är det en motion du ska skicka in.

  • En motion börjar vanligtvis med en brödtext (också ibland kallat “kappa”) där du ger lite bakgrundsinfo till frågan du motionerar om. Du får gärna ge argument också. Läsaren ska kunna förstå vad det är du motionerar om, och varför det är viktigt.

    Därefter följer motionens yrkanden. Dessa är oftast skrivna som tydliga “att-satser”. Ungefär:

    “Jag/vi yrkar på att…”

    Tänk på att formulera vad du vill tydligt, samt även ange vem (Styrelsen? En arbetsgrupp? Du själv?) som ska utföra beslutet.

    Motioner ska skickas in senast 10 dagar innan föreningsmötet. Skicka din motion till talman@nf.su.se och ordf@nf.su.se.

    Du kan även kontakta talmannen ifall du har något du vill motionera om men du vet inte riktigt hur du ska gå tillväga.

  • Styrelsen svarar på alla motioner som skickas till föreningsmötet. Styrelsen kan yrka på att bifalla motionen eller avslå motionen. Styrelsen kan även göra förändringar i motionen (lägga, ta bort eller skriva om delar) och lägga fram sin egen version av motionen. Ifall styrelsen tycker att det motionen handlar om redan är gjort eller håller på att göras kan styrelsen även i sitt svar “anse motionen besvarad”. Styrelsen ska anslå sitt svar senast 4 dagar innan föreningsmötet.

    Föreningsmötet kan sedan välja att besluta enligt originalmotionen, enligt styrelsens yrkande, eller avslå motionen. Ifall du tycker att styrelsens yrkande har förbättrat din motion kan du på mötet välja att jämka dig med styrelsens yrkande. Då drar du tillbaka din orginalförslag och ställer dig istället bakom styrelsens förslag.

 

 

Interpellationer

En interpellation är ungefär som en motion, men utan yrkanden. Dvs. du har en fråga som du tycker är väldigt viktig, men du har själv inga förslag på hur frågan ska lösas. En interpellation har därför mer formen av en skriftlig fråga som riktas till styrelsen.

Om en motion är “Jag yrkar på att införa sopsortering i alla rum på villan” så är en interpellation “Hur tänker styrelsen arbeta för att förbättra sopsorteringen på villan?”

  • En interpellation skrivs mycket likt en motion. Du skriver en brödtext där du formulerar bakgrunden och varför det är viktigt. Du anger också en eller flera frågor som du vill ha svar på från styrelsen.

    Interpellation ska skickas in senast 10 dagar innan föreningsmötet. Skicka din interpellation till talman@nf.su.se och ordf@nf.su.se.

    Du kan även kontakta talmannen ifall du vill skriva en interpellation om något men du vet inte riktigt hur du ska gå tillväga.

  • Styrelsen svarar på alla interpellationer. I sitt interpellationssvar ska styrelsen bemöta de funderingar och/eller argument som presenteras i interpellationen. En interpellation kan inte leda till ett beslut på föreningsmötet, men styrelsen kan naturligtvis i sitt svar skriva att de ska jobba med frågan inom styrelsen framöver, om de tycker att det behövs.

    Interpellationen och styrelsens svar presenteras på föreningsmötet. Frågan kan därefter debatteras av de närvarande.

 

 

PROPOSITIONER

Propositioner är skriftliga förslag till beslut som skickas till föreningsmötet från Styrelsen som helhet. Propositioner är till sin form mycket lika motioner.

Styrelsen anslår sina propositioner senast 20 dagar innan föreningsmötet. Detta ger föreningens medlemmar 10 dagar att skriva alternativa förslag i form av motioner ifall de inte håller med styrelsens propositioner.

Två exempel på återkommande propositioner är förslag på Budget och Verksamhetsplan. Ifall du som medlem bara vill ändra på en enstaka siffra i exempelvis Budgetpropositionen kan du föreslå det på föreningsmötet. Ifall du vill göra stora ändringar som ändrar inriktningen av föreningens budget bör du skicka in det i form av en motion.

 

Exempel

 

Här finns några slides med fejk-exempel på motioner och interpellationer.

Klicka på bilden för att komma till presentationen.