VAD ÄR ETT SPEX?

Studentspex går tillbaka långt i tiden till mitten av 1800-talet i Uppsala. 

Ett spex är en form av teater, sång, musik, ordvitsar och ibland dans kombinerat. Till skillnad från de flesta vanliga teaterföreställningar är spex mycket interaktiva för åskådarna, vilket gör att de som är involverade i spexet måste vara duktiga på att improvisera. 

Många av våra främsta svenska komiker har startat i just studentspex, som Tage Danielsson, Hasse Alfredsson och Per Andersson. Andra kända spexare är bland andra Christer Fuglesang, Alexander Bard och Måns Zelmerlöw.

OM NATURVETARSPEXET

Naturvetarspexet är det enda spexet på Frescati och det äldsta spexet på Stockholms universitet. Spexet grundades 1913, ett år tidigare än Naturvetenskapliga Föreningen.

Naturvetarspexets senaste produktion var spexet Troja (se foton ovan) som sattes upp 2015 och under hösten 2016 kommer nästa spex sättas upp - Kardinalfelet.

VAD KAN JAG GÖRA OCH HUR GÅR JAG MED I SPEXET?

Det finns många roliga saker att göra i Naturvetarspexet! Skådespela, sjunga i kör, bygga dekor, göra kostym, spela musik, dansa, skriva manus, regissera, skriva sångtexter, göra fika och mycket mer. Mejla spexet@nf.su.se om du vill vara med eller veta mer.

Här finns även Naturvetarspexets sida på Facebook.